◄ Terug naar het overzicht
Schiedamse Academie
De Schiedamse Academie verzorgde in 2016 een breed en toegankelijk opleidingsaanbod, passend bij de competenties en vaardigheden die de huidige organisatie van haar medewerkers vraagt: zelfbewustzijn, sociaal bewustzijn, omgevingsbewustzijn en vakbewustzijn. Zij organiseerde meerdere edities van 40 verschillende trainingen, workshops of leergangen, gericht op deze thema's. In totaal volgden 320 collega’s een of meer van deze opleidingen.

Een deel van het opleidingsaanbod is door externen verzorgd. Nieuw dit jaar was de actieve rol van eigen collega’s bij het opleiden. Of doordat zij zelf een training of leergang verzorgden, of door dit samen met een externe aanbieder te doen. Denk bijvoorbeeld aan de trainingen gericht op thema's die gemeentebreed spelen, zoals de relatie met verbonden partijen, de publieke data-professional, omgaan met de media en verschillende social media trainingen. Ook werkten collega's mee aan trajecten waarin Schiedamse manieren van werken centraal stonden, zoals de cursus Handig met het KCS, projectmatig werken, SchiedamsDoen en basiskennis financiën.
Tot slot ontwikkelde de academie in 2016 een introductieprogramma waarin nieuwe medewerkers kennis maken met de stad en lopende gemeentelijke projecten. Daarnaast oefenden 31 nieuwe collega’s samen met het bestuur en de directie met het thema 'omgaan met dilemma's’.